El oasis

Si parlem d'oasis sovint pensem que només neixen fruit de la imaginació de les persones a causa de la intensa calor i l'esgotament de les persones, quan estan caminant pel desert. És una típica confusió ja que el nom que rep aquest fenomen es miratge.
Però no es així ja que els oasis existeixen en la realitat i a més no parlem d'un petit estanc d'aigua amb dos palmeres sinó que són grans extensions amb molta vegetació que han estat cultivats durant el temps i que serveixen de referència per les rutes comercials.

Els oasis es troben als desert en les zones d'Orient Pròxim, Sudamèrica i Àfrica (sobretot al desert del Sahara i Egipte). Als oasis del Sahara i Egipte encara hi ha petits poblats habitats.Però com es possible que a un desert trobem llacs i vegetació? Bé, els oasis al desert del Sahara van sorgir perquè esta sota un gran mar d'aigua dolça que recorren el subsòl del desert i surten a les zones més baixes. Llavors els homes que habitaven per la zona van començar a canalitzar l'aigua i van plantar noves palmeres.
I el cultiu porta una preparació més complexa ja que cada planta fa una funció: les palmeres fan ombra als altres cultius i s'aprofita el material dels troncs; a la part de baix arbres (fruiters) i arbustes i per últim uns horts. 
Encara que actualment amb el canvi climàtic hi ha menys pluges cosa que complica el cultiu en els oasis i si creix la població dels oasis hi haurà massa pressió sobre l'aigua i acabarà esgotant-se. 

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...